Tellstick

Steg ett till att få till det smarta hemmet är att byta ut sina fjärrströmbrytare mot något som kan styras via en dator.
På marknaden så finns det två märken som dominerar, Tellstick från Telldus Technologies AB och RFXtrx433 från RFXCOM.

Jag kommer i denna blogg fokusera på Tellstick då det är den produkt som jag använder och har erfarenhet av. Tellstick finns i tre olika varianter:

  • Tellstick
  • Tellstick Duo
  • Tellstick Net

Tellstick som är den enklaste varianten kan “bara” sända signaler till olika fjärrstyrda strömbrytare. Tillsammans med programvaran TelldusCenter som följer med kan man göra enklare schemaläggningar och stänga av och slå på de olika enheterna likt den digitala fjärrkontrollen, TMT-502, som jag pratade om i förra inlägget. Skillnaden är dock att du sköter detta från din dator och inte från en fjärrkontroll.

tellstick

 

Nästa produkt i serien är Tellstick Duo. Denna produkt kan inte bara skicka signaler utan kan även ta emot signaler från t.ex. trådlösa strömbrytare, skymningsreläer, rörelsesensorer, temperaturgivare m.m.

TellStickDuo

Och nu börjar det hela bli riktigt intressant. Nu kan vi inte bara slå på och stänga av enheter vid vissa klockslag utan vi kan med hjälp av regler slå på t.ex. ett element vid en viss temperatur eller slå på en lampa när någon rör sig i källaren. Möjligheterna är oändliga och endast din fantasi sätter gränsen här!
Dock kan man inte göra detta med hjälp av TelldusCenter utan behöver en 3:e parts programvara. Jag har valt Switch King men det finns självklart många andra program på marknaden. Mer om Switch King i nästa inlägg.

Den sista produkten i serien är Tellstick Net. Den kräver inte att man kopplar den till en dator utan man kopplar den direkt på nätverket via en nätverkskabel. Den kommunicerar sedan via internet med Telldus internettjänst Tellus Live! vilket innebär att man kan styra sina enheter via deras websida. Detta är perfekt för alla som har en sommarstuga någonstans ute i obygden och vill kunna styra element, lampor m.m. Det enda som i princip krävs är en 3G-router och en Tellstick Net och sedan kan man styra sina trådlösa strömbrytare var än i världen man är.

TellStickNet

Det var allt för denna gång.
I nästa inlägg kommer jag som sagt var presentera Switch King.

/Tomas

 

Kommentera